A sok büntetés és az újabb felszólítások jobb belátásra bírták a Google-t, aminek örülhetnek a riválisok.

fotó: https://ipon.hu/magazin/cikk/google-frissul-a-keresovalaszto-kepernyo-androidon

A Google hosszú ideig alapértelmezett keresőként volt beállítva az Android esetében, viszont ma már a felhasználók számára megadatik a választási lehetőség. Az Európai Unió nyomására vezette be ezt az opciót a Google, és most egy újabb lépést tesz előre a tisztább verseny felé vezető úton.

2018-ban a Google minden idők egyik legsúlyosabb pénzbüntetését zsebelte be az EU-ban, miután az Android esetében elkövetett hatalommal való visszaélések nyomán 5 milliárd euró megfizetésére szólították fel az illetékesek. És ennek az ügynek a hozományaként jelent meg az Android választóképernyő, ahol az alapértelmezett dolgokat lehet egyszerűen beállítani az első indítás alkalmával.

A Google viszont ebből a helyzetből is megpróbált hasznot húzni, ugyanis pénzért kínálta fel azokat a helyeket, amiket például a keresőválasztó esetében biztosított. Nem meglepő módon a hatóságok ennek sem örültek, és most ezért újabb változtatásra kényszerült a vállalat. Már nem licitálással lehet majd a helyeket megszerezni, hanem ez teljesen ingyenes lesz.

fotó: https://ipon.hu/magazin/cikk/google-frissul-a-keresovalaszto-kepernyo-androidon

Nemcsak, hogy nem kell majd fizetnie a keresőmotoroknak az Android keresőválasztójánál, hanem az eddiginél több helyet is fog biztosítani a Google a riválisok számára. Tehát az emberek az eddiginél több lehetőség közül dönthetik majd el, hogy mit szeretnének használni a Google helyett. Az eddigi formáció egyáltalán nem volt fair, és gyakorlatilag ellehetetlenítette a kisebb keresőknek a helyzetét, szóval nem különösebben érte el az EU büntetése a célját, de ez a továbbiakban végre megváltozik.

Az újabb figyelmeztetés hatására lesz még tisztább a keresőválasztó, és most már nagyjából ki lehet azt jelenteni, hogy tényleg minden keresőmotor egyforma esélyekkel fog indulni. Persze a Google dominanciája aligha fog megtörni, azzal nem lehet már mit tenni, hogy a legtöbben a Google-t ismerik, és ezért azt is preferálják.

A keresőválasztóban mindenféle opcióval kapcsolatosan lehet majd tájékozódni. Lesz a különböző keresőmotorok neve mellett egy lenyitható nyíl, és ezzel el lehet majd érni egy rövid leírást, bemutatkozást, és ez segíthet a felhasználóknak a megfelelő választás meghozásában.

Fotó: https://ipon.hu/magazin/cikk/google-frissul-a-keresovalaszto-kepernyo-androidon

Ezentúl már bárki pályázhat majd az Android választóképernyőre való felkerülésre, de néhány feltétele azért lesz ennek. Az egyik dolog, hogy kizárólag általános kereső kerülhet be ide, és megszokott webes megoldásnak kell lennie. Valamint egy keresőmotort fejlesztő cégnek csak egy terméke lesz feltüntethető, ha több megoldást is kínál, akkor azok közül kénytelen lesz választani, hogy melyiknek adja meg a lehetőséget.

Eddig négy keresőből lehetett választani, a továbbiakban viszont már ennél több opció áll majd a felhasználók rendelkezésére. A változásokat az idei év szeptemberéig kell a Google-nek bevezetnie.

A döntést több keresőmotor fejlesztője is üdvözölte. Gabriel Weinberg különösen örülhet ennek a lépésnek, hiszen a DuckDuckGo alapítója különösen élesen kritizálta korábban a Google-t azért, mert a különböző büntetések ellenére sem igyekezett egyenlő feltételeket biztosítani a fejlesztők számára. A szakember kiemelte, hogy három évvel ezelőtt, tehát 2018-ban kellett volna ezt megtennie a keresőóriásnak.

Forrás: https://ipon.hu/magazin/cikk/google-frissul-a-keresovalaszto-kepernyo-androidon

Adatkezelési tájékoztató