Android is, meg nem is, két évvel az amerikai kitiltás után érkezik a HarmonyOS 2.0.

Június elején bemutatkozott a HarmonyOS 2.0, a Huawei új operációs rendszere. A kínai gyártó a bemutatóval egy időben megkezdte a rendszer bevezetését – az eszközök az év második felében és jövő év elején folyamatosan kerülnek sorra.

A HarmonyOS-ból rögtön kettő is van, az egyik HarmonyOS a Huawei saját LiteOS rendszerére épül, és okosórákon és más intelligens eszközökön fut. A másik HarmonyOS egy Android Linux alapú Android leágazás. Ez utóbbival kapcsolatban a cég nem nagyon szeret nyilatkozni: a TechCrunch kérdésére azt válaszolták, hogy a kód egyetlen sora sem azonos az Androiddal, és nem kívánták megerősíteni, hogy Linux alapú. Egy német lap kérdésére ugyanakkor megerősítették mindezt, és elismerték, hogy továbbra is használják a szabadon használható nyílt forráskódú Android Open Source Project (AOSP) platformot, ami azért jó, mert ezzel rögtön a történet gyökeréhez jutottunk.

Se piac, se szoftver

A cég azért válaszol mást egy európai kérdésre, és azért létezik eleve a HarmonyOS, mert a Huaweit két éve Trump elnök rendeletére, nemzetbiztonsági okokból kitiltották az Egyesült Államokból, és a Google mobil operációs rendszerének használati jogát is elvették tőlük.

A cég bár állítólag már korábban belefogott saját operációs rendszer fejlesztésébe, ezzel lépéskényszerbe került. Ez komoly kihívás volt, mert Kínában rengeteg hardvert állítanak elő, és nagyon kevés szoftvert.

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
forrás: https://index.hu/tech/cellanaplo/2021/06/09/huawei-harmonyos-2-operacios-rendszer-bemutato/

A Gmailt és a többi megszokott Google programot tehát felesleges keresni az operációs rendszerben. A dizájnereknek ugyanakkor nem volt vesztenivalójuk, és nyitottak az iOS felé, például az irányítóközpont megjelenítésében.

A tesztelők is egyértelműen felismerték az androidos működéseket, az oprendszer bizonyos helyeken még Androidként hivatkozik magára. Az alapok változatlansága azt is jelenti, hogy a Huawei jóval kevesebb problémával tud HarmonyOS-re frissítést adni mintegy száz korábbi androidos telefonjához és tabletjéhez. 

Egy gép mind felett

A HarmonyOS nemcsak a szükségszerűségekre hagyatkozott, hanem korábbi újítások folytatásával igyekszik az élvonalban maradni.

Olyan világban élünk, ahol minden eszköz okos és kapcsolódik egymáshoz. A HarmonyOS és az ezt futtató termékek jól példázzák erőfeszítésünket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt hozzuk el mindenkinek a jövőbe tekintő megközelítéssel

– fogalmazott Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője a cég hivatalos közleményében.

Ennek megvalósulása a „szupergép”, ami különböző eszközöket kapcsol egy hálózatba, legyen az óra, tablet vagy drón.

forrás: https://index.hu/tech/cellanaplo/2021/06/09/huawei-harmonyos-2-operacios-rendszer-bemutato/

Adatkezelési tájékoztató