+36 30 457 3677 vinko.gyorgy@designnet.hu
July 03, 2022 - ÁLTAL Admin

HONNAN SZEREZHETŐEK JOGTISZTA KÉPEK A WEBOLDALRA?

Mindegy, hogy weblapról vagy blogról van szó, az igényes tartalomhoz minőségi képek is kellenek. Minden képnek üzenete és célja van, a tartalom dönti el, hogy a fotó figyelemfelkeltő, esetleg meghökkentő, vagy egyszerűen csak szórakoztató legyen. 

A kép kiválasztása az egyik legnehezebb és legfontosabb döntés, hiszen meghatározhatja a hangulatot, befolyásolja a megítélést. Fontos kérdés tehát, hogy saját vagy fényképész által készített felvétel, illetve egy online képadatbázisból letöltött minőségi fotó kerüljön fel egy szöveg illusztrálásaként.

KI KÉSZÍTSE A FOTÓT?

Sok blog esetében kizárólag saját fotózás jöhet szóba. Egy DIY („do it yourself” – „csináld magad”) vagy gasztroblog esetén például a hitelesség megőrzése végett fontos, hogy a folyamat közben is készüljenek felvételek, hiszen ezzel mutatja az író, hogy ő maga is kipróbálta pl. az adott receptet, és hogy az milyen egyszerűen elkészíthető. A gyakran frissülő weblapoknál nincs idő minden bejegyzés előtt fényképészt hívni, ilyenkor egy közepes árkategóriájú géppel érdemes saját képet készíteni, az egyszerűbb utómunkákat pedig önállóan is el lehet rajta végezni.

A legtöbb induló webáruház és egyes specifikus weboldalak esetén már érdemes profi fényképészt alkalmazni. Egyedi termék értékesítéséhez vagy egyedi szolgáltatások bemutatásához a képtárakban nehezen találhatóak jó fotók, és a saját felvételek többnyire nem közelítik meg az elvárt minőséget. Egy jó fotós ugyan magasabb költséggel jár, de megéri, ugyanis egy nem megfelelő szögből vagy fényben készített fotó mellett a tartalom sem mindig tudja a kívánt hatást elérni, így többet árt, mint amennyit használ. Ebben az esetben tehát nem igaz, hogy egy rossz kép is több a semminél.

Amennyiben a kép csak illusztrációként szolgálna, és csak egy témához kapcsolódó általános, de művészi képre van szükség, a legjobb megoldás egy ilyen fotó letöltése a különböző erre szakosodott oldalakról.

DIGITÁLIS SZELLEMI TERMÉKEK

Sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogy a digitális tartalmak is saját szellemi termékek, amiket engedély nélkül nem szabad felhasználni. Az interneten található fotók nagy része szerzői jogvédelem alatt áll, illetéktelen felhasználásuk következtében bárki megütheti a bokáját, hiszen a törvény az alkotókat védi. Talán meglepő, de a közösségi oldalakra feltöltött képek felett is a feltöltőjük rendelkezik szerzői joggal.

A cikkek, publikációk, bejegyzések íróinak nagy szerencséjére már léteznek olyan weboldalak, ahol a fotó vagy grafikon készítője mindössze annyit kér, hogy forrásként legyen feltüntetve a saját weboldala vagy a neve. Egyre több olyan oldalt találni a világhálón, amelyek kifejezetten arra specializálódtak, hogy ingyenes és jogtiszta képeket biztosítsanak a felhasználók számára.

A GOOGLE NEM MINDIG A LEGJOBB BARÁT

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a Google keresőjében talált képek sem feltétlenül használhatóak fel ingyen. A fotók nagy része szerzői jog védelme alatt áll. A Google nagy előnye azonban, hogy a találatokat szűrni lehet az alábbi felhasználási jogok szerint:

  • Újrafelhasználható és módosítható
  • Újrafelhasználható
  • Nem kereskedelmi célra újrafelhasználható és módosítható
  • Nem kereskedelmi célra újrafelhasználható.

Ettől függetlenül érdemes minden fénykép forrásoldalán ellenőrizni, hogy valóban nem jogvédett fotóról van szó.

Saját készítésű képek

PIXABAY.COM – JÓ MINŐSÉGŰ JOGTISZTA KÉPEK

A Pixabay az egyik legnépszerűbb oldal a maga kategóriájában, hiszen minőségi fényképek mellett remek illusztrációkat, kifejező vektoros képeket, de még videókat is tartalmaz, ráadásul magyar nyelven is elérhető. Kicsit sok a reklám, de regisztráció és 10 kép feltöltése után eltűnik a kéretlen tartalom. A képeknek saját minőségi irányelveknek kell megfelelniük, tehát a képtárba már csak a válogatott, nagyon jó minőségűek kerülnek be.

HA GRAFIKA KELL, AKKOR FREEPIK.COM

A Freepik elsősorban igényes grafikákat kínál az érdeklődők számára, de a jó minőségű képek is szép számmal megtalálhatóak. Ezek többsége ingyenesen felhasználható magán és kereskedelmi célokra egyaránt a szerző feltüntetésével, prémium felhasználóként viszont szabadon igénybe lehet venni a feltöltött tartalmakat. A találatok szűrhetőek típus (vektoros képek, PSD fájlok, ikonok és képek) és kategória szerint, a megjelenítés pedig népszerűség vagy a legutóbb feltöltöttek szerint történik.

PEXELS.COM, HA VALAKI NEM BIZTOS BENNE…

A Pexels.com összes fotója teljesen szabadon módosítható, másolható és terjeszthető, mindez forrásmegjelölés nélkül (CC0 liszensz), ráadásul a képek száma naponta öt új képpel gyarapodik. Az egyetlen kikötés, hogy azonosítható személyek nem lehetnek sértő módon feltüntetve. A szerkezete könnyen átlátható, ami a keresést jelentősen megkönnyíti. A képeket lehet szín, népszerűség (népszerű feltöltők, keresések, fotók), kihívás és téma alapján szűrni, és ez a lehetőség nagy előny lehet, hiszen akkor is segít képet találni, ha valaki nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mire van szüksége.

UNSPLASH.COM – A KÉPKOLLEKCIÓK GYŰJTEMÉNYE

Az Unsplash.com által közzétett képek száma is naponta bővül. A regisztráció ingyenes, nem kötelező, de több funkció is elérhetővé válik általa. Fizetni az oldalon egyedül a saját márkájú termékekért kell (pl. pulcsi, könyv). Gyűjteményekre, „kollekciókra” lehet keresni, és bár elsőre ez különlegesnek látszik, tulajdonképpen nem sokban különbözik az eddig felsoroltaktól, ugyanis ilyen képi gyűjteménytéma az egészséges ételek, a szerelem, a természet, de még a sárga szín is. Ez a szűrési lehetőség leginkább egy cikkhez vagy blogbejegyzéshez segíthet az adott téma köré gyűjtött hangulatos képeket találni.

A BŐSÉG ZAVARA

Természetesen a fentebb felsoroltakkal még messze nincs vége, a lista korántsem teljes. Sok olyan oldal van, ami szintén díjmentesen használható akár magán, akár kereskedelmi célokra, de ezeket mind felsorolni nincs értelme. Lehetőség bőven van jogtiszta képeket használni, van miből választani. Ha valaki a letöltést választja, és mégsem biztos benne, hogy egy fotó szabadon használható-e, érdemes megjelölni a forrást, és ezzel elkerülni az esetleges jogi vitákból származó kellemetlenséget.